Tuesday, July 8, 2014

Antara Sombong dan Yakin

Assalamualaikum wbh,

Ramadhan Kareem everyone! =D  Jawapnya “Allahuakram” ya. Yang ini saya belajar dari ustazah Norhafizah Musa di radio IKIM di segmen Usrati (setiap hari khamis jam 5.15 ptg) . Kita boleh wish kawan2 ahli keluarga.Hari2 pun takpa. Maksudnya “Ramadan yang Mulia” dan jawabnya “Allah yang lebih Mulia”.

Alhamdulillah , baru-baru ini (21-22 /6/2014)  saya dan rakan-rakan (Afiqah, Afifah,Yaya) berkesempatan untuk menghadiri seminar Divine Speech yang dianjurkan oleh Bayyinah Institute di PICC, Putrajaya bersama ribuan pengunjung yang lain. Seminar dua + satu per enam hari ini disampaikan oleh ustaz Nouman Ali Khan yang Awesome!(Whaaattt??!! This is crazy!!! ) hahaha.. Al-maklum lah sebelum ni sekadar bertemu di video youtube sahaja. MasyaALLAH.  Alhamdulillah sempat juga belajar face-to-face dan mencedok sedikit sebanyak ilmu buat penerang jiwa dan hati yang hampir mati kerana jahilnya diri. uhuk!

Topik yang dibincangkan ,tak lain tak bukan, ialah tentang al-Quran dari sudut keajaiban linguistik. “Our discussion today is on What makes al-Quran beautiful.” Lebih kurang begitu katanya. InsyaALLAH, saya akan cuba kongsikan artikel-artikel berkaitan di masa akan datang dengan harapan boleh memberi manfaat kepada orang lain dan juga untuk mencari reda Allah. =) aamiin. 

Alhamdulillah, antara pelbagai topik bermanfaat yang dibincangkan oleh ustaz Nouman ialah perbezaan antara Sombong dan Yakin. Sombong ialah bila kita 
1) kagum dengan diri sendiri dan 2) merasakan orang lain lebih rendah statusnya dari kita. 
Low class katanyee.... uhuk3.. Aduh.. terkena batang hidung ketika itu juga. Sesiapa yang mempunyai sifat sombong walau sebesar zarah pun dalam hatinya, maka  dia takkan layak masuk ke syurga ALLAH. No, you cannot. Tiada tempat untuk orang yang sombong di syurga Allah. Lihat sahaja syaitan laknatullah yang diusir dari syuga Allah nan Indah, dilucut jawatan sebagai ketua Malaikat, hilang segala darjat yang dikurniakan Allah padanya kerana dia sombong dan enggan bersujud kepada nabi Adam a.s. Dengan segala Kekuatan dan Keperkasaan serta sifatnya yang Maha Sempurna,hanya Allah s.w.t sahaja yang layak sombong. Konklusinya, sifat sombong itu tak elok untuk makhluk. Semoga Allah melindungi kita dari sifat sombong.

Sebaliknya, sifat Yakin itu elok dan baik untuk makhluk. Yakin itu ialah bersikap positif dalam melakukan sesuatu yang akan membawa manfaat kepada orang lain. Ustaz Nouman telah menjelaskan kisah yang Allah s.w.t ceritakan menerusi kisah nabi Yusuf a.s. Di dalam al-Quran, setelah dibebaskan dari penjara, Nabi Yusuf a.s telah dengan yakin dan jayanya,menawarkan dirinya sebagai bendarawan Negara atau dalam istilah hari ini mungkin bersamaan dengan Menteri Kewangan Negara Mesir. Anda bayangkan betapa yakinnya nabi Yusuf a.s. =D Dari seorang tahanan penjara menjadi bendaharawan Negara. This is awesome!! =D

"Dan raja berkata: 'Bawalah Yusuf kepadaku, agar aku memilih dia sebagai orang yang tepat bagiku.' Maka tatkala raja telah bercakap- cakap dengan dia, dia berkata: 'Sesungguhnya kamu (mulai) hari ini menjadi seorang yang berkedudukan tinggi lagi dipercayai pada sisi kami.' Berkatalah Yusuf: 'Jadikanlah aku bendaharawan negara (Mesir); sesungguhnya aku adalah orang yang pandai menjaga, lagi berpengetahuan.' Dan demikian Kami memberi kedudukan kepada Yusuf di negeri Mesir; (dia berkuasa penuh) pergi menuju ke mana saja yang ia kehendaki di bumi Mesir itu. Kami melimpahkan rahmat Kami kepada siapa saja yang Kami kehendaki dan Kami tidak menyia- nyiakan pahala orang-orang yang berbuat baik. Dan sesungguhnya pahala di akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang beriman dan bertakwa." (QS. Yusuf: 54-57)

Juga, yang ini berdasarkan pemerhatian saya , Nabi Yusuf a.s telah menyatakan sebab kenapa baginda layak untuk diangkat menjadi bendaharawan Mesir . “Sesungguhnya aku adalah orang yang pandai menjaga , lagi berpengetahuan”.MasyaALLAH. Bila kita ada sesuatu kebolehan, sila yakin. =) 

Erm… tapi.. kadang-kadang kita takut dan 'yakin' bertukar jadi riak dan takjub dan sombong serta yang sewaktu dengannya. Saya pun mepunyai kerisauan yang sama.Tapi Allah faham kerisauan kita, cuba kita perhatikan apa yang Allah firmankan
…..Kami tidak menyia- nyiakan pahala orang-orang yang berbuat baik. Dan sesungguhnya pahala di akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang beriman dan bertakwa."

MashaALLAH. Biiiyutiful! Allahu sami’ul Alim. Belum tanya soalan di mulut, jawapannya sudah ada dalam al-Quran. Allah ingatkan kita bahawa focus pada pahala akhirat itu lebih baik dari kita rasa riak dan takjub dan sombong serta yang sewaktu dengannya.

Kesimpulannya, kalau kita tahu yang kita ada suatu kelebihan yang Allah kurniakan, dan dengan kelebihan itu, kita akan memberi manfaat kepada orang lain, jadi jangan segan silu. Hendaklah kita yakin dan lebih fokus kepada pahala akhirat kita berbanding imbuhan dunia. Nikmat dunia itu bonus. Adanya disyukuri, kalau tak ada diredai. =) Syurga juga yang kita cari.  InsyaALLAH.Mudah-mudahan kita termasuk dari golongan orang yang beriman dan bertakwa. Amiiin.

Rabbana Takabbal minna.Inna ka antassami’ul alim” Wahai tuhan kami, Terimalah dari kami, Sesungguhnya Engkau Maha mendengar lagi Maha Mengetahui.

Jazakillahukhair for reading. =D Segala yang baik dari Allah jua. 

Wassalam.
Ain (p/s: Baca kisah yang lebih terperinci  selanjutnya dalam surat Yusuf =) 

No comments:

Post a Comment