Monday, June 27, 2011

betulkan niat betulkan niat...
Usually I don't really wish , want or hope for something. Maybe because I'm afraid that I will end up with frustration. I just go with my life flow. Believing that everything that happened in my life is the best for me. So I never wish for something more than I have. Enough. Everything is just nice and beautiful for me.

Sunday, June 26, 2011

jangan melampaui batas... u know the limit..

Saturday, June 25, 2011

syukran syukran syukran

Friday, June 17, 2011

Never

There are times in your life that you might lose faith in yourself,
you did not trust what your heart told you ,
you ignored what your mind suggested to you ,
you said something that you yourself did not believe in
you denied what you feel physically and emotionally...
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
when those times come , just hold your faith in Allah for He owns EVERYTHING.
AND YOU ARE INCLUDED!

Saturday, June 11, 2011

I WISH I CAN HAVE a niece or nephew by 2015

This post is dedicated to my siblings... This is just a request. What if we add 2 more members in our family. Not that I'm bored with you guys =p , but I think it is really nice to have an in-law and niece / nephew. lalala~~~

Thursday, June 9, 2011

The results

The result for IELTS just come out. I didn't make it for one of the four components.Writing. It fall 'slightly' below the requirement. hehe..What can I say now. I'm fine, for now and I'm trying to look forward. Below are my next plan for IELTS.

  1. To not give up.
  2. Find the upcoming date, call the center and post the form.
  3. English 24 -7 --- hehe... sounds unrealistic. but let's see.. =)
p/s : Things happen for reasons. Allah knows the best. =)

kebebasan

Satu perkara yang berbeza ketika kita menginjak dewasa ialah wujudnya kebebasan. Ketika itu , agak sukar untuk mengawal diri. Semoga kita dapat mengawal diri kita dari penyalahgunaan kebebasan.

Ya Allah yang Maha Melindungi , Kau lah sebaik-baik Pelindung , lindungilah kami dari perkara-perkara yang tidak Engkau sukai. Ampunlanlah dosa kami , dan kurniakanlah hidayahMu yang berpanjangan dan tidak ternilai. Amin..

Saturday, June 4, 2011

My car...

Assalamualaikum w.b.t kawan2 , the dodadidodies sekalian.Terima kasih kerana masih mengikuti blog saya ni walaupun agak sarat dengan mesej emo kebelakangan ni. Al-maklumlah , orang yang meningkat dewasa.. kih3..
Sebenarnya dah lama jugaklah tak bercerita ni kan. Memang selalu update blog, tapi pastinya post2 yang 'dalaman' yang memerlukan tenaga dalaman EXTRA untuk menghadam isinya. Herm , mungkinkan para pembaca sudah kurang berat badan gara-gara membaca blog hamba ini? owh Mana mungkin. Anda semua gembira dengan kehidupan anda, dan saya di sini pun turut gembira dengan kegembiraan anda itu. =) Itu anda kena tahu..wink2 =DDD

Ok.. Entri kali ini adalah mengenai kereta baru saya. Viva Elite 1.0 Manual Putih. Kereta ini saya pilih kerana saya rasa ianya sesuai dengan kemampuan saya sekarang dan sememangnya dari zaman pengajian saya lagi saya berkenan dengan Viva. Ini gara-gara kawan saya , Nur Afiqah selalu menumpangkan saya ke kuliah menaiki Vivanya yang bernama Taufiq (atau nama manjanya QiQi) dan juga merasa sendiri pengalaman memandu kereta tuan supervisor saya , Encik Syahrulikram yang begitu Elite itu. Semenjak dari itu , saya memasang angan-angan untuk memiliki Viva Manual Putih. Tapi bukanlah begitu berangan-angan, cuma imbasan2 'mental picture' bak kata orang putih.

Tanggal 20 April , kereta yang ditempah sudah ada di depan mata. Ada sedikit parut di sebelah kanan bumper hadapan kereta. Defect dari kilang katanya. Saya menerima seadanya. (Penyemburan semula cat adalah percuma , tetapi saya belum menguruskannya lagi.. huhuhu). Nanti lah ye Kahlil. Sabar...

Oh ya... nama kereta saya Khalil, nama panggilannya, Kahlil.(Senang nak sebut) Memang asyik kena gelak je nama dia. Kahlil, sebab macam ala-ala kuno dan out dated kot. Adik saya , cik Aina ketawa kerana namanya seperti anak seorang pakcik di kampung saya. Kahlil. Hehe.. tapi saya tak kisah. Masa pilih-pilih nama dulu , ada beberapa nama yang keluar dari otak saya, antaranya Ikhwan. Tetapi , Ikhwan tu nama senior saya di universiti, maka harusnya saya cancel saja hajat itu.Bimbang terpaksa melunaskan bayaran royalti kerana menggunakan nama beliau.huhuhu.takde duit.

Kenapa Khalil ? Khalil itu maksudnya teman atau sahabat. Sahaja saya namakan kereta saya itu Khalil , sempena memperingati teman2 dan satu apresiasi saya terhadap teman-teman. Selama di perantauan menimba ilmu, jauh dari keluarga , teman-temanlah yang banyak mengisi hidup saya, mengharungi susah senang bersama , menjadikan sunyi dan sepi itu tidak menjejaskan sedikitpun kelansungan hidup seorang saya. Sebab yang kedua ialah saya teringat kepada seorang sasterawan Islam. Namanya Kahlil Gibran. Saya pun tidak begitu arif mengenai Kahlil Gibran . Saya mengenali namanya ketika di tingkatan 3.Seorang guru pendidikan Islam, ustaz Faizul namanya, menghadiahkan saya sebentuk rantai kunci dengan hiasan dan petikan kata-kata dari Kahlil Gibran . Ini gara-gara saya telah memperoleh markah yang boleh dikatakan tinggi untuk subjek itu.

Ini antara kata-kata yang menarik dari Kahlil Gibran :
"But let there be spaces in your togetherness and let the winds of the heavens dance between you. Love one another but make not a bond of love: let it rather be a moving sea between the shores of your souls.”

haaaa.... begitulah Kahlil Gibran, nanti para dodadidodi bolehlah meng'google' mengenainya.ok.. =)

Herm.. begitulah kisahnya kereta saya. Semenjak memilikinya, kehidupan saya bertambah baik.Saya bisa berjalan-jalan di waktu-waktu yang saya mahukan. =) Saya berharap saya dapat menjaga Khalil dengan baik dan sewajarnya. Saya sayang kereta saya.
Little Khalil yang agak kacak di mata saya..Semoga sihat selalu hendaknya... mmmmuuaaahh... sayang Khalil! =D

ok.. Ini sahaja untuk entri kali ini. Sekadar ingin berkongsi kegembiraan dengan anda semua.. Love peace no war. Makan sayur banyak sikit.










Thursday, June 2, 2011

Wednesday, June 1, 2011

Hidup sahaja seadanya
Kadang-kadang serabut
Itu lumrah
Hanya ujian saja
Dalam hidup yang sementara

Pening kepala fikir masalah
jangan fikirkan masalahnya
yang utama itu penyelesaian
fikir dan cuba buatkan
cuba dan cuba lagi
cuba dan cuba lagi
jangan putus asa
mana tau aku sudah hampir ke situ

jangan ditanya selalu mengapa owh mengapa
kalau mengapa itu tidak membantu
atau satu mengapa itu dari masa silam
yang kita tak mampu mengubahnya lagi

tanyakan apa dan bagaimana
apa masalah ku dan bagaimana ku harus selesaikan
itu saja


take it easy bak kata orang putih..